Ga verder naar de inhoud

Denk na voor je toestellen koopt

Ook de toestellen die we gebruiken hebben een wezenlijke impact op onze voetafdruk op de wereld (en dus onrechtstreeks ook op de mensen die erop wonen, of in de toekomst zullen wonen). Elk toestel dat je koopt, gebruikt en weer uit gebruik neemt, heeft een impact. Hoe kan je die impact minimaliseren?

Waarom is het belangrijk?

Wanneer het gaat over het duurzamer omgaan met elektronische toestellen, dan denken we al snel in termen van het dimmen van een computerscherm, het gebruiken van een ‘dark mode’, of ervoor zorgen dat je sluimerverbruik tegengaat. Maar wist je dat het leeuwendeel van de emissies veroorzaakt door hardware al gebeuren tijdens de productie ervan? Het letterlijke maken van jouw nieuwe smartphone of laptop, dat heeft een veel grotere impact in termen van CO2 dan het gebruik van die smartphone of laptop.  Wat betekent dat nu? Dat het ontzettend nuttig is om toestellen langer te laten meegaan. Want zo spreid je de uitstoot over meer gebruiksuren, en door minder vaak een nieuw toestel te kopen, creëer je ook minder vaak zo’n piek in uitstoot. In België werd in 2021 per inwoner 14,63 kg aan elektronisch afval ingezameld (cijfers Eurostat). 14,63 kg! En dat gaat dan louter over effectief ingezameld materiaal, niet alle smartphones die in schuiven liggen te verpieteren. 

Waarom is het makkelijk?

Nee, jij bent wellicht geen producent die het productieproces duurzamer kan maken, maar je kan als consument heel wat zaken (helpen) sturen. Bedenk dus dat je met jouw keuzes signalen stuurt naar overheden en producenten over wat “de kiezer” / “de consument” belangrijk vindt. Je kan zelf op 3 momenten een verschil helpen maken: bij aankoop, bij gebruik en bij uitgebruikname. En met kleine aanpassingen (inspanningen is al een te groot woord) kom je al een heel eind. 

Wat kan je doen?

  • Denk na voor je koopt: heb je echt iets nieuw nodig? Kan je repareren of upgraden wat je hebt? 
  • Kan je het ook tweedehands kopen?
  • Wat met het oude toestel? Lees hierover meer in het artikel over oude toestellen.
  • Neem naast prijs ook duurzaamheid (zowel in de betekenis van energieverbruik als in de betekenis van het letterlijk lang meegaan) en herstelbaarheid in rekening bij je keuze. Zo ondersteun je impliciet ook het ‘right to repair’.

Ook interessant

Bekijk alle voorstellen
Design , Ontwikkeling , Hosting , Hardware , Software , Toegankelijkheid & inclusie , Projectaanpak

Hoeveel CO₂ stoot jouw website uit?

Ook websites verbruiken energie, en hebben dus een impact op het klimaat. Hoe kan je een inschatting krijgen van die impact? En hoe kan je je impact verlagen?

Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Content manager
Hardware

Wat met oude toestellen?

We bezitten heel wat toestellen -steeds meer zelfs. Maar wat als je ze niet meer gebruikt of kan gebruiken? Hoe zorg je voor een duurzame…
Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Frontend developer
Data protection officer (DPO)
Communicatiemedewerker
Content manager
Marketeer
Hardware

Gebruik je toestellen slim

Ook de toestellen die we gebruiken hebben een wezenlijke impact op onze voetafdruk op de wereld (en dus onrechtstreeks ook op de mensen die…
Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Frontend developer
Data protection officer (DPO)
Communicatiemedewerker
Content manager
Marketeer

Iets verbeteren of
wil je iets voorstellen?

Doe een suggestie