Ga verder naar de inhoud

Wat met oude toestellen?

We bezitten heel wat toestellen -steeds meer zelfs. Maar wat als je ze niet meer gebruikt of kan gebruiken? Hoe zorg je voor een duurzame exit?

Waarom is het belangrijk?

Wist je dat er in een smartphone meer dan 40 verschillende soorten metalen zitten, waaronder wolfraam, lithium, kobalt, koper en goud? En dat 63% van de Belgen thuis een oude smartphone heeft liggen?

Nochtans worden die materialen steeds schaarser en duurder, en is mijnbouw om ze te ontginnen weinig efficiënt en ontzettend vervuilend. Een artikel van VRT NWS verwoordt het als volgt: "200 jaar geleden kon je uit 1 ton gouderts makkelijk 20 tot 30 gram goud halen. Nu is dat amper nog maar 1 gram. Dat geldt ook voor andere metalen." ... "Uit 1 ton oude smartphones kan je zo’n 150 tot 400 gram goud recupereren. Diezelfde ton smartphones brengt dan ook nog eens 50 tot 150 kilogram koper op". Urban mining, het halen recycleren van dergelijke metalen uit oude toestellen, is dus vele malen efficiënter dan gewone mijnbouw.

Bovendien zijn ook veel van die toestellen nog operationeel; ze worden vervangen omdat ze afgeschreven zijn, te traag geworden, een batterij hebben die snel leegloopt of een barst in het scherm hebben. Dingen die makkelijk te repareren zijn of voor anderen misschien geen probleem vormen. Want de Barometer Digitale Inclusie van de Koning Boudewijnstichting maakte nog eens pijnlijk duidelijk dat er ook heel wat mensen in ons land zijn die niet zomaar toegang hebben tot digitale toestellen. 

Die oude laptop in de kast of smartphone in de schuif kan dus een wereld van verschil maken. 

 

Waarom is het makkelijk?

Jij gaat een toestel niet meer gebruiken, en dat toestel kan een groot verschil maken voor iemand anders (als het nog werkt) of de wereld (als we de grondstoffen kunnen recupereren). En wees nu eerlijk: heb je écht die "ja maar wat als ik eens een reservetelefoon nodig heb"-smartphone nodig? Hoe vaak zat je al in die situatie? 

Wat kan je doen?

  • Doneer toestellen die nog kunnen dienen aan een organisatie als Digital for Youth, Close The Gap of een organisatie in jouw buurt, of breng het naar de Kringloopwinkel.
  • Breng toestellen die niet meer te gebruiken zijn naar een recyclagepark zodat grondstoffen hergebruikt kunnen worden.
  • Niet zeker? Op de website van Recupel vind je heel wat info en een handige afvalwijzer die je kan helpen bepalen wat voor jouw toestel de beste manier is om het een tweede leven te geven.

Ook interessant

Bekijk alle voorstellen
Design , Ontwikkeling , Hosting , Hardware , Software , Toegankelijkheid & inclusie , Projectaanpak

Hoeveel CO₂ stoot jouw website uit?

Ook websites verbruiken energie, en hebben dus een impact op het klimaat. Hoe kan je een inschatting krijgen van die impact? En hoe kan je je impact verlagen?

Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Content manager
Hardware

Gebruik je toestellen slim

Ook de toestellen die we gebruiken hebben een wezenlijke impact op onze voetafdruk op de wereld (en dus onrechtstreeks ook op de mensen die…
Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Frontend developer
Data protection officer (DPO)
Communicatiemedewerker
Content manager
Marketeer
Hardware

Denk na voor je toestellen koopt

Ook de toestellen die we gebruiken hebben een wezenlijke impact op onze voetafdruk op de wereld (en dus onrechtstreeks ook op de mensen die erop wonen, of in de toekomst zullen wonen).  Elk toestel dat je koopt, gebruikt en weer uit gebruik neemt, heeft een impact. Hoe kan je die impact minimaliseren?

Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Frontend developer
Data protection officer (DPO)
Communicatiemedewerker
Content manager
Marketeer

Iets verbeteren of
wil je iets voorstellen?

Doe een suggestie