Let op met animatie
Bewegende beelden kunnen veel toevoegen, maar kunnen ook veel kapot maken.
Waarom is het belangrijk?
Bewegende beelden moeten afgespeeld worden door het toestel waarop je ze bekijkt, en zo'n animaties kunnen nogal wat vragen van de processoren die het harde werk doen in je toestel. Dat heeft een soms grote impact op het energieverbruik (dat voel je soms zelfs in de vorm van warmte die vrijkomt), en kan bovendien de toegankelijkheid van je website in de weg staan. Is dat per definitie zo? Neen, maar het is een gezonde reflex om even stil te staan en te bekijken of animaties wel een echte toegevoegde waarde bieden.
Waarom is het makkelijk?
Wie alleen animatie gebruikt wanneer het iets toevoegt, en niet 'omdat het kan', zal dat in de praktijk wellicht minder vaak doen. En minder doen is makkelijk, toch?
Wat kan je doen?
- Bezint eer ge begint. Denk na of animatie ook echt iets toevoegt aan de ervaring van je doelpubliek. Sla hen niet dood met animatie 'omdat het kan', maar gebruik het enkel als het ook iets bijdraagt, bv. als verduidelijking of om aandacht te trekken voor een belangrijke boodschap.
- Geef de keuze. Geef je doelpubliek de optie om animaties zelf stop te zetten, te pauzeren of af te spelen, zeker als ze nogal aanwezig zijn. Automatische beeldcarousels? Liever niet.
- Let op het type animatie, en maak de beste keuze voor jouw project. Zit ze mee in de code of zijn het aparte bestanden? In het geval van dat laatste, comprimeer zoveel als mogelijk de bestanden.
Ook interessant
Bekijk alle voorstellenHoeveel CO₂ stoot jouw website uit?
Ook websites verbruiken energie, en hebben dus een impact op het klimaat. Hoe kan je een inschatting krijgen van die impact? En hoe kan je je impact verlagen?