Ga verder naar de inhoud

Maak je code her­bruik­baar

Want in recycleren zit eren!

Waarom is het belangrijk?

Moeten we dit toelichten? Heel vaak komen dezelfde digitale vraagstukken terug, telkens vanaf nul beginnen is écht niet nodig. Dat wel doen is verspilling van tijd en energie (menselijke en 'echte'), en dus middelen.

Waarom is het makkelijk?

Eigenlijk moet je enkel dit doen:

  1. Bij de start van een project nagaan of jij of iemand anders dit probleem — of een variant erop — al ‘ns eerder hebt opgelost.
  2. Nagaan hoe dat probleem toen werd aangepakt. 
  3. En vooral: bedenken of daar iets uit te leren valt wat je kan meenemen voor het probleem dat je momenteel probeert op te lossen.

Simpel toch?!

Wat kan je doen?

  • Ga op zoek naar patronen, en ‘bundels’ van vraagstukken die je veel ziet terugkomen. Voor de tigste keer een activiteitenkalender aan het bouwen? Een login-zone voor leden? Ding-dong 🔔!
  • Hou je code ook clean en minimalistisch. Zo maak je ‘m makkelijker herbruikbaar (want je vindt alles makkelijker terug) én onderhoudbaar (want als er minder is, kan er minder kapot gaan — en vind je het probleem sneller wanneer er wél iets kapot gaat).
  • Probeer lief te zijn voor je toekomstige zelf en anderen: documenteer waar relevant, en deel je learnings met collega's.

Ook interessant

Bekijk alle voorstellen
Design , Ontwikkeling , Hosting , Hardware , Software , Toegankelijkheid & inclusie , Projectaanpak

Hoeveel CO₂ stoot jouw website uit?

Ook websites verbruiken energie, en hebben dus een impact op het klimaat. Hoe kan je een inschatting krijgen van die impact? En hoe kan je je impact verlagen?

Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Content manager
Ontwikkeling

Minimalistische, nette code

But does it spark joy?
Backend developer
Frontend developer
Ontwikkeling

Kies voor open source

Sharen is caren!
Backend developer
Frontend developer

Iets verbeteren of
wil je iets voorstellen?

Doe een suggestie