Minimalistische, nette code
But does it spark joy?
Waarom is het belangrijk?
Je website of digitale tool bestaat, als je er diep genoeg induikt, uit nullen en enen. Als je iets minder diep duikt, zie je code. Soms kan je met minder code hetzelfde resultaat bereiken, of zit er heel wat code bij die 'eigenlijk niet echt iets doet'. En code die moet ook worden doorgestuurd en geladen, verbruikt nodeloos opslagruimte en energie — en je website gaat er misschien wel trager door laden. Dat komt je potentieel zwaar te staan, want niet alleen gaat Google je afstraffen in de zoekresultaten, ook gewone websitebezoekers maak je allesbehalve blij met een trage website of tool.
Onderzoek suggereert dat 1 bezoeker op 4 een website zou verlaten als het langer duurt dan 4 seconden om ‘m te laden. Bijna 1 op 2 bezoekers gaan een slecht presterende website niet opnieuw bezoeken. Bovendien maakt zo’n spook-code het onderhoud ook moeilijker. Want als er een probleem opduikt met de website, kan het wel even zoeken zijn waar dat probleem precies vandaan komt. Verloren tijd, voor iets wat geen nut had in the first place, weinig duurzaam toch?
Waarom is het makkelijk?
Op het eerste zicht lijkt dit misschien een heel makkelijke tip: je moet minder doen. Alleen is dit wel niet altijd zo eenvoudig. Soms worden websites en tools opgebouwd vanuit bestaande thema’s en templates (vb. WordPress). En hoewel dat een fijne manier van werken is voor beginners en ook lekker snel gaat, maakt dat ook dat er ‘standaard’ wel heel wat code inzit die je niet per se nodig hebt. Code die de bouwers om allerlei redenen niet altijd gaan uitpuren (dat duurt ook weer even, ze willen niet per ongeluk iets verwijderen wat wél van belang is, etc.).
Je kan ook werken met systemen die niet kant-en-klaar op te zetten zijn, zoals vb. Craft CMS, waar je meer op maat mee kan gaan werken, maar dus ook niet altijd aan dezelfde snelheid iets bij elkaar kan klikken als bij template-gebaseerde content management systemen. Maak dus de afweging: starten vanuit een template en code verwijderen, of 'vanaf nul' starten en zorgen dat enkel code wordt gecreëerd die nodig is. Probeer alleszins te eindigen met zo minimalistisch mogelijke code. En daarna zijn er weer héél wat tools online die je kunnen helpen om je code nóg kleiner te maken.
Wat kan je doen?
- Denk goed na over welke methode voor jou het meest geschikt is: starten vanuit templates en overbodige code zelf verwijderen, of enkel opbouwen wat je nodig hebt.
- Neem ook écht even te tijd om hierin ‘te investeren’. Die nettere code gaat maken dat je beter scoort in Google, dat je website of tool sneller laadt, én dat je website of tool makkelijker te onderhouden is.
- Probeer de code die je schrijft nog verder te minimaliseren, maak hiervoor gerust gebruik van de tientallen tools die je daarvoor online kan vinden (zélfs in extensie op je browser).
- Geef je kennis mee door, en probeer ontwikkelaars rond je mee te krijgen in de voordelen van bewust programmeren.
Ook interessant
Bekijk alle voorstellenHoeveel CO₂ stoot jouw website uit?
Ook websites verbruiken energie, en hebben dus een impact op het klimaat. Hoe kan je een inschatting krijgen van die impact? En hoe kan je je impact verlagen?