Recycleer content op maat van kanalen en doelgroepen
Over de 3 R'en (reduce, reuse, recycle) voor duurzame contentmarketing: Deel enkel iets wanneer je iets te vertellen hebt. Hergebruik je content voor verschillende kanalen en formaten. Bekijk je bestaande content vanuit een ander perspectief en voedt zo nieuwe ideeën.
Waarom is het belangrijk?
Organisaties schrijven, delen, vertellen nog veel te vaak om te schrijven, delen en vertellen. Door die mindset blijft de inhoud van content vaak hol en onbetekenisvol. Daarnaast bestaat er ook een grote drang om op consistente basis nieuwe informatie te delen via allerlei kanalen, gedreven door een angst om 'vergeten te worden' of 'ongezien te blijven'. Die prestatiedruk zorgt dan weer voor een lagere kwaliteit. Al deze kwaaltjes zorgen voor een overvloed aan informatie op het internet, wat onze planeet belast, maar ook internetgebruikers. Mensen weten niet meer waar te klikken, verdwalen en zo gaat het idee van de toegankelijkheid van verloren.
Waarom is het makkelijk?
Het hoeft niet altijd bigger and better; wij gaan liever uit van het idee less is more. En dat mag je best letterlijk nemen! Eén uitgewerkt concept vormt makkelijk een aanleiding tot minstens 4 nieuwe contentvormen. Laten we dat even concreet maken, stel je schrijft een case over een klant op je blog. Hoe zou je de inhoud kunnen hergebruiken en recycleren?
- Vermeld het artikel in je x-maandelijkse nieuwsbrief.
- Maak een social post met een preview-link naar de blog.
- Creëer een visual met een quote van de klant. Deel de quote op sociale media als vorm van social proof van jouw diensten.
- Toon klantquotes op belangrijke (onderdelen van)pagina's. Bijvoorbeeld in de buurt van een call-to-action, op pagina's waar de gebruiker kan overgaan tot een conversie.
- Bouw een dynamisch blog-overzichtsblok op je website die geüpdate wordt zodra je een nieuw blogartikel toevoegt. Plaats dit overzicht boven de footer.
- Op zoek naar een nieuwe collega? Vertel op LinkedIn waar jij naar op zoek bent, maar bewijs ook je meerwaarde aan de hand van deze case. Zo weet een kandidaat of de job inhoudelijk bij zijn/haar interesses past.
- ...
Met één insteek kom je dus al een heel eind, zonder te schrapen voor nieuwe content. Hoewel het duidelijk makkelijk is om content te hergebruiken, weet ook wanneer je begint te leunen naar overproductie.
Wat kan je doen?
- Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Frequent van je laten horen wordt onterecht geassocieerd met 'goede content'. Daarbij heeft een social post met relevante inhoud die resoneert met je doelgroep, een langere levensduur dan 5 'leuke postjes'.
- Evalueer je content. Welke social posts deden het goed? Welke blogartikelen waren het populairst? Als het aankomt op het recycleren van content, kies je best die content waarvan je weet dat er interesse naar is.
- Maak een contentkalender. Hou een duidelijk overzicht van wanneer en via welke kanalen je wil communiceren dit jaar. Vooruit plannen is uitdagend, maar een goede contentkalender is 70% gevuld voor het hele jaar. Dat laat 40% ruimte om spontane of onvoorziene content te delen of maken. Focus bij het brainstormen over onderwerpen op evergreen content, ofwel content zonder vervaldatum.
- Update bestaande content. We schrijven of maken nog te vaak content, zonder erop terug te kijken. Vaak is de inhoud wel nog enigszins relevant, maar mist er een zekere actualiteit. Update je blogartikelen bijvoorbeeld jaarlijks, zodat je webpagina's blijven aansluiten aan de veranderende zoekintenties van je doelgroep.