Ga verder naar de inhoud

Taalgebruik

Een website, tool of digitale communicatie maak je voor mensen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen begrijpt wat je wil zeggen, of zich aangesproken voelt door je boodschap?

Waarom is het belangrijk?

Je wil met jouw website, tool of digitale communicatie ongetwijfeld mensen bereiken. Hen informeren, iets laten doen, overtuigen van iets, hen het leven makkelijker maken. Zorg er dan ook voor dat iedereen begrijpt wat je wil zeggen, en ook snel de informatie kan vinden die die zoekt. Maak van die vindbaarheid van je content een prioriteit. En als het even kan: dat ook iedereen zich “welkom” voelt. 

Waarom is het makkelijk?

Teksten schrijven moet je toch. Door zorgvuldig om te gaan met taal kan je zo’n wereld van verschil maken. Schrijf je een fictieve tekst over een CEO? Wees je ervan bewust dat dat niet per se een witte man hoeft te zijn. Net zomin als dat een zorgkundige een vrouw moet zijn. 

Wat kan je doen?

  • Let op met jargon en afkortingen. Niet iedereen weet wat je met CMS (Content Management Systeem), WYSISWIG (What You See Is What You Get) of SEO (Search Engine Optimization) bedoelt. Licht afkortingen steeds toe bij eerste gebruik!
  • Breng structuur aan in je tekst, zodat mensen (en machines!) de tekst snel kunnen scannen en hoofd- van bijzaak kunnen onderscheiden. Zorg voor duidelijke koppen, lijsten, opsommingstekens enzovoort. Je kunt nakijken of de structuur van je tekst duidelijk is met behulp van een schermlezer (JAWS, NVDA, VoiceOver) of controleer de broncode m.b.v. DevTools. 
  • Stel jezelf de vraag: kan een 10-jarige dit begrijpen? Zou mijn moeder snappen wat er bedoeld wordt? Vind je het lastig dat in te schatten? Geen probleem, je kan tools gebruiken zoals Hemingway (als je in het Engels schrijft) of een leesniveau tool van Stichting Accessibility (Nederlands).
  • Hou rekening met de principes van SEO (Search Engine Optimization) om de vindbaarheid van je content via zoekmachines te vergroten.
  • Schrijf -indien mogelijk- in de taal van de website. Zo zorg je ervoor dat de schermlezer niet verward raakt. Stel dat de taal van website Nederlands is, dan zal de schermlezer Engelse woorden in het Nederlands proberen voor te lezen. 
  • Gebruik liever geen dubbelzinnigheden, beeldspraak en 'figuurlijke' termen, dit kan heel wat mensen verwarren.
  • Probeer een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, ga voor inclusieve aanspreektitels of voornaamwoorden, en wees je bewust van mogelijke stereotype beeldvorming (en probeer dat te vermijden). 

Ook interessant

Bekijk alle voorstellen
Doelpubliek & impact , Digitale marketing , Content & communicatie

Recycleer content op maat van kanalen en doelgroepen

Over de 3 R'en (reduce, reuse, recycle) voor duurzame contentmarketing: Deel enkel iets wanneer je iets te vertellen hebt. Hergebruik je content voor verschillende kanalen en formaten. Bekijk je bestaande content vanuit een ander perspectief en voedt zo nieuwe ideeën.

Communicatiemedewerker
Content manager
Marketeer
Doelpubliek & impact , Digitale marketing , Content & communicatie

SEO - hoe een goed zoekmachineresultaat je helpt verduurzamen

SEO of search engine optimization betekent dat je je website zowel inhoudelijk als technisch gaat optimaliseren zodat zoekmachines je…
Websitebeheerder
Communicatiemedewerker
Content manager
Marketeer
Doelpubliek & impact , Content & communicatie , Toegankelijkheid & inclusie

Is je website / app / tool / digitale communicatie toegankelijk voor iedereen?

Niet iedereen beleeft de wereld op dezelfde manier. Sommige mensen zien kleuren anders dan anderen, anderen hebben misschien een fysieke beperking, nog anderen missen digitale vaardigheden die jij misschien heel erg vanzelfsprekend vindt. Hoe kom je daaraan tegemoet?

Manager
Websitebeheerder
Analist
(UX) Designer
Backend developer
Frontend developer
Data protection officer (DPO)
Communicatiemedewerker
Content manager
Marketeer

Iets verbeteren of
wil je iets voorstellen?

Doe een suggestie